Hvad du ønsker skal du få – drømme ønsker og håb
- Har du en stor drøm?
- Er du holdt op med at drømme?
- Hvad skal der til for at drømme bliver til virkelighed?
- Hvorfor er drømme vigtige?
Jeg stødte forleden ind i en meget amerikansk bog:
PUT YOUR DREAM TO THE TEST
Bogen er skrevet af John C. Maxwell og han giver læseren denne lille test:
- The Ownership Question: Is my dream really my dream?
- The Clarity Question: Do I clearly see my dream?
- The Reality Question: Am I depending on factors within my control to achieve my dream?
- The Passion Question: Does my dream compel me to follow it?
- The Pathway Question: Do I have a strategy to reach my dream?
- The People Question: Have I included the people I need to realize my dream?
- The Cost Question: Am I willing to pay the price for my dream?
- The Tenacity Question: Am I moving closer to my dream?
- The Fulfillment Question: Does working toward my dream bring satisfaction?
- The Significance Question: Does my dream benefit others?
Testen fik mig til at tænke på, hvad jeg i tiden går og drømmer om.
Den fik mig også til at tænke på, at jeg af og til møder både børn og voksne, der er holdt op med at drømme. ”Dit drømmejob” – nej så hellere det job, der er realistisk at få.
Som om drømme er en luksusvare, der ikke er penge til. Som om drømme er unyttige og fri fantasi, der aldrig kan blive til virkelighed. Som om drømmeknuseri er samfundsgavnligt.
I en verden, hvor vi taler om finanskrise, integrationsproblemer og global opvarmning – kan drømme virke provokerende. Det kan jeg naturligvis godt forstå.
Eller måske er vi kommet i så ”god stand” – at vi ligger godt oppe i vores behovspyramide og allerede er i gang med at realisere os selv? Så drømmene bliver udlevet.
Så hvorfor fortsætte med at drømme?
Hvad kan drømme bruges til?
- Hvorfor gå og drømme om en bedre verden, hvor kvinder alle steder får adgang til en uddannelse?
- Hvorfor stadig drømme om, at de unge får sig en god start på livet – og ikke mister håbet om at være tilstede i verden – men faktisk får lov til at gøre deres drømme til virkelighed?
- Hvorfor drømme om, at vi får fred i verden?
Måske fordi drømme giver håb? Drømme kan virke som små blinkende lygter forude, der kan give energi til at holde en barsk virkelighed ud. Måske giver de et billede af en virkelighed, som vi stræber efter at skabe? Måske skal vi netop drømme – så vi har nogle visioner, der kan løfte os i retning af skabelse af noget der er smukt, meningsfuldt og værdifuldt!
Måske skulle vi tillade os selv – og politikerne – at drømme og fortælle lidt mere om de visioner, der kan bringe Danmark i en retning, hvor vi både har plads til velfærd og skattelettelser. Hvad går du og drømmer om for Danmark og for verden?
Måske kunne vores drømme faktisk bruges til mere end vi umiddelbart forestiller os.
Tænk, hvis drømme kunne give dig adgang til nogle dybere refleksioner om værdierne i dit liv? OG dermed give dig langt dybere motivation bag dine valg og handlinger. Ikke kun de drømme du har under REM søvnen, men også de dagdrømme du måske kunne give dig tid og rum til at lytte til.
ARE YOU LIVING YOUR DREAM?
Så hvorfor skal vi drømme? Måske fordi drømme ikke altid skal gøres til handling? Du behøver ikke sige højt, hvad du drømmer om. Det er uforpligtende at drømme. Du kan fantasere frit…. Dine venner og kolleger skal ikke nødvendigvis kende alle dine drømme. Du skal måske bare lære at slå dig løs – og give dig selv lov til at slippe realismen for en stund. Og i disse stunder får du måske fat i tanker, der er med til at træne din hjerne. Så din hjerne vænner sig til at lege i det fri.
Måske kan drømme være med til at løfte vores tanker til helt nye højder? Hvilke markant bedre idéer kunne ligge gemt i drømmene? Hvad ville der ske, hvis virksomheder blev optaget af at drømme – før både mål og actionplans blev formuleret?
Forestil dig, at din afdeling tog afsted på workshop og alle dine kolleger fik lov til at fortælle, hvad de drømmer om, der skulle ske for virksomheden, afdelingen, kunderne, produkterne. Hvis alt var muligt og tilladt – hvilke nye input kunne det give til jeres forretningsudvikling, organisationsudvikling og teamudvikling? En visions workshop – der kunne give helt skæve og innovative input til, hvad I skal have i fokus fremover. Måske en workshop, hvor I både undersøgte afdelingens ”guld” – altså det som I er lykkedes med og de værdier, som I har som dybe og underliggende grundtoner for måden i arbejder på.
Og ikke mindst – tænk på din næste medarbejderudviklingssamtale. Hvis du fik lov til at fortælle, hvad du ønsker dig allermest? Eller hvad du drømmer om, der kunne ske i dit arbejdsliv? Måske vil du ikke sige det højt – men det kunne måske give dig anledning til at vurdere om der skal ske ændringer – eller tages nogle små skridt i en anden retning.
Uden drømme mister vi evnen til at nytænke verden
Men tænk, hvis du er holdt op med at drømme? Hvad går du så glip af? Hvor meget leverpostej er dit liv så fyldt med? Tænk hvis dine drømme højest handler om et nyt køkken til næste år?
Hvilke spørgsmål kunne du have lyst til at svare på?
- Hvilke tanker har du om din egen fremtid?
- Hvad drømmer du om?
- Hvad ville være helt utopisk, men skønt?
- Hvilke antydninger af fremtiden kan du ane allerede nu?
- Hvor kunne du ønske dig, der skete gennembrud?
- Hvilke 3 spændende ting, håber du, vil ske for vores enhed?
- Hvad kan din mobiltelefon om 5 år?
- Hvad ville du være stolt af?
- Hvad ville du få ud af, at drømme lidt mere?