Leg på jobbet

Forskning viser at

  • Leg forbedrer læring og udvikling
  • Leg fremmer innovation og kreativitet
  • Leg øger motivation og trivsel
  • Leg skaber positive relationer

Mange undersøgelser har vist, at mennesker, der bliver ved med at lege, som fortsætter med at udforske verden og lære nyt hele livet, ikke blot har mindre risiko for at blive demente og få neurologiske sygdomme, de får heller ikke så ofte hjertesygdomme og andre lidelser, der tilsyneladende ikke har noget med hjernen at gøre.

John Byers der forsker i dyr der leger, opdagede at mængden af leg hænger sammen med udviklingen af hjernens frontale cortex, som er den del af hjernen, der står for det, vi kalder kognition. Mennesket er den art, der leger mest og længst.

Leg er ifølge læge og legeforsker Stuart Brown en sindstilstand snarere end en aktivitet. Han definerer leg således:

En opslugende, umiddelbart formålsløs aktivitet, der spreder glæde og suspenderer selvbevidsthed og tidsfornemmelse. Den er også selvmotiverende, så man får lyst til at lege igen.

Stuart Brown spørger Bob Fagen, der har forsket i bjørnes leg i Alaska i mere end 10 år, ”hvorfor leger dyr?” – og svaret lyder:

”I en verden, hvor man hele tiden udsættes for udfordringer og paradokser, forbereder bjørnenes leg dem på en planet i udvikling.”

Det kunne lyde som svaret på et helt andet spørgsmål: Hvordan skaber vi robuste medarbejdere? Så måske skulle vi overveje om vi leger nok på jobbet? Om vi voksne leger nok?

Legen er og har altid været nøglen til menneskets udvikling. Når vi leger, træder vi ind i en anden tid, et andet rum, hvor det ikke længere er urets tid og den effektive arbejdslivstænkning, der gør sig gældende. I stedet er det livets egen rytme, der forbinder os med hinanden, skaber glæde, kreativitet, fornyet energi og et dybfølt engagement. I legen er vi ikke længere på ydersiden af verden, men i kontakt med livet selv og hinanden på en kærlig og tillidsfuld måde.  Citat: Ann Charlotte Thorsted, ph.d og forfatter til bogen ”Den legende organisation”.

Stuart Brown beskriver en helt særlig episode, hvor slædehundefører Brian La Doone troede, at han ville miste sin hund Hudson. En isbjørn på 500 kilo nærmede sig lejren i det nordlige Canada og Hudson lå bundet et stykke væk. Hudson var i hopla og logrede med halen. Han bukkede som tegn på, at han ville lege. Til La Doones store overraskelse tog isbjørnen imod Hudsons invitation. Bjørnen og slædehunden indledte en kåd leg i sneen. De åbnede munden, men blottede ikke tænderne. De så på hinanden med ”blide øjne” og havde ikke rejste børster. De rullede rundt. På et tidspunkt i den vilde leg stoppede bjørnen op for at give Hudson et kram. I en uge blev bjørnen ved med at komme tilbage for at lege. Den var sulten, men trangen til at lege overtrumfede sulten!

Slædehundehistorien viser at trangen til leg er stor.

 

Voksen leg på jobbet.

Voksne er blot børn der har glemt hvordan man leger.

At opstille et bordtennis bord eller et bordfodboldspil er altså en god investering. Når en kollega har fødselsdag og alle har dækket kontoret til med flag, er der også tale om leg. Når vi synger sammen, når vi holder firmafest eller bowler sammen.

Når vi voksne er i flow mens vi løser en arbejdsopgave, kan det sammenlignes med den legende tilstand. Når vi leger og er i flow, er vi indre motiveret. Nogle arbejdsopgaver giver ligefrem mulighed for leg. Jeg leger helt klart, når jeg designer powerpoints med billeder og citater. En forsker, der i sit laboratorie igangsætter eksperimenter kan også opleve sit job som en leg – en stor fantasifuld sandkasse.

Leg understøtter ligeledes udviklingen af en Growth Mindset kultur, hvor der er plads til udvikling og læring. Når vi leger må vi gerne fejle og vi er mindre selvkritiske.

I filmen ”FISH” ser vi nogle fiskehandlere fra Seattle, der har besluttet sig for at lege på jobbet. De kaster med fisk, de laver sjov med kunderne, de danser og synger. De har bevidst besluttet, at deres virksomhedskultur skal indeholde leg. Filmen ”FISH” kan du købe hos https://www.jobogide.dk . Se et uddrag af filmen på youtube https://www.youtube.com/watch?v=_AAQT6ifGys Improve Teamwork, Customer Service and Retention with The FISH! Philosophy.

Det samme gjorde firmaet Softscan i Danmark. De havde en bevidst beslutning om at skabe en legende kultur ”SMILE”. Jeg interviewede CEO Thomas Holm Jensen I 2008 til en artikel til Børsens Ledelseshåndbog Praktisk Ledelse.

Crazy Thursday foregår en gang om måneden. Alle klæder sig ud. Selvom du har kunder i huset, er du udklædt. Alle teams har på skift opgaven at komme med oplægget til Crazy Thursday. Teamet får 7000 kr. og en times planlægningstid til at designe en Crazy Thursday – tema for udklædning, konkurrencer, lege, gaver etc.

Skulle en medarbejder ikke dukke op udklædt, får medarbejderen tildelt minuspoint, så han eller hun ikke vil kunne vinde dagens konkurrence. Endvidere bliver medarbejderen iklædt en spraglende hawaii skjorte – som straf.

 

8 ideer til leg på jobbet

Man kan lære mere om et andet menneske gennem en times leg og spil,
end gennem et helt års samtaler” – Platon

  1. Sørg for at mandag morgen er det tilladt at dele vittigheder og sjove youtube video’er på den fælles Facebook gruppe i teamet. Gå forrest og del ud.
  2. Lav om på jeres afdelingsmøder. Lad mindst ét punkt på dagsordenen på en sjovere måde. Brug Dialoogle kort, post-it, legetøj – når I skal finde idéer. Lav en Kahoot, så alle skal gætte med på ”årsberetningen”.
  3. Hold flere fester. Gør mere ud af kollegaers fødselsdage. Gør mere ud af mærkedage som Grundlovsdag, dronningens fødselsdag. Giv den gas til Valentines dag og påske. Sørg for at fejre resultater. Hold sommer- og julefest.
  4. Afhold en årlig World Games aften. Fx med kortspil og brætspil eller med fodbold turnering. Eller måske en bagedyst.
  5. Hold kaffepauser og frokostpauser. Sørg for steder, hvor spontant samvær kan opstå. Gennemfør walk and talk møder. Understøt lokale klubber i virksomheden – kortklub, kunstforening, løbeklub, yoga hold etc.
  6. Lav jeres egen TED talk dag, hvor alle der har lyst, fremlægger om et emne, som de er passionerede omkring.
  7. Lad alle i teamet lære, at tegne – så powerpoints kan reduceres – og forbedre kommunikationen på møderne. Sørg for whiteboards og flipoverstativer i alle mødelokaler samt gode tuscher.
  8. Giv tid til passion projects. Google var en af de første virksomheder, der gav medarbejderne lov til aktivt at arbejde på deres personlige passioner – og sådan blev Gmail faktisk skabt. Den oprindelige regel hed 80/20. Altså 80% arbejde og 20% ”leg” med personlige projekter, der kunne være nyskabende.

 

Vil du vide mere

Den legende organisation, af Ann Charlotte Thorsted, L&R Business, 2013

Leg, hvordan leg former hjernen, stimulerer fantasien og beriger livet, af Stuart Brown, Dansk Psykologisk Forlag, 2009

Slip legen løs – og skab energi på job og privat, af Arne Nielsson og Bjarne Lellek, 2016

Download “less talk more play” – gratis e-bog hos www.mindshop.dk